Infolinia: 58 769 77 38 kontakt@biutiq.pl
Koszyk jest pusty

Błonnik

Błonniki pokarmowy jest to zespół substancji ścian komórkowych roślin, nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. W skład błonnika wchodzą związki o bardzo różnej budowie chemicznej i właściwościach fizycznych. 

Błonnik, sam w sobie, nie jest substancją odżywczą, jednak ze względu na to, iż wpływa na wiele funkcji fizjologicznych, jest bardzo ważnym składnikiem diety. 
Zapotrzebowanie na błonnik to 25-40g dziennie.

Podstawowe właściwości błonnika:
- usprawnia pracę układu pokarmowego
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- oczyszcza organizm z toksyn
- obniża poposiłkowy poziom cukry we krwi
- pomaga w walce z otyłością

Produkty zawierające dużą ilość błonnika: kasza  jęczmienna, kasza gryczana, soja, fasola czerwona i biała, groch, otręby pszenne, wiórki kokosowe, orzechy kokosowe, mak, chleb żytni, suszone śliwki, jabłka, morele