Infolinia: 58 769 77 38 kontakt@biutiq.pl
Koszyk jest pusty

Glikol propylenowy

Glikol propylenowy to organiczny związek chemiczny, z grupy alkoholi dwuhydroksylowych.

Jest bardzo powszechnie stosowany w kosmetyce, ponieważ jest dobrym rozpuszczalnikiem, nadaje kosmetykom określoną konsystencję. Używany jest również jako nośnik zapachów (np. w olejkach do masażu).
Posiada właściwości higroskopijne, dzięki czemu tworzy na skórze wilgotny, niewysychający film. 

Jednak naukowcy zauważyli szkodliwe działanie glikolu propylenowego. Może powodować kontaktowe i alergiczne zapalenie skóry, pokrzywkę oraz podrażnienia.