Infolinia: 58 769 77 38 kontakt@biutiq.pl
Koszyk jest pusty

SLS

SLS (ang. Sodium Lauryl Sulfate) - laurylosiarczan sodu - jest środkiem powszechnie używanym w kosmetyce. Obecny jest w preparatach myjących, takich jak szampony, żele i płyny do kąpieli, a także w pastach do zębów. Stosowany jest również jako emulgator.
Właściwości SLS pozwalają na usuwanie zanieczyszczeń ze skóry, jednak może on bardzo niekorzystnie wpływać na skórę. Powoduje bardzo duże zmiany w jej właściwościach ochronnych, zakłóca i niszczy warstwę rogową naskórka, uszkadzając zarówno jej lipidową, jak i proteinową warstwę. SLS często przyczynia się do powstawania łupieżu, swędzenia i wysuszania się skóry głowy.